Ook voor 2016 zijn er fitnesstrends voorspeld door het Amerikaanse College van Sport Medicijnen (ACSM). Technologische draagbare hulpmiddelen staan voor het eerst in de lijst en hebben meteen de eerste plek behaald. Dit betekent dat sporters in 2016 massaal gebruik zullen maken van sportaccessoires als hartslagmeters, GPS horloges en dergelijke.

De lijst is dit jaar voor de tiende keer gepresenteerd en is gebaseerd op antwoorden uit een enquête die door meer dan 2800 gezondheid- en fitnessexperts over de hele wereld is ingevuld. Zij konden kiezen uit veertig potentiële trends waarna ACSM een top 10 samenstelde. Voorheen waren trends als body weight training en high intensity training het grootst, maar deze zijn nu gezakt naar de tweede en derde plaats.

TICKR X Workout

Technologische devices worden steeds vaker gebruikt binnen de fitnesswereld en veranderen de manier waarop workouts ingericht en uitgevoerd worden. Ze voorzien je namelijk meteen van allerlei gegevens, waardoor jij bijvoorbeeld je PR kunt verbeteren of nog gerichter kunt sporten. Neem bijvoorbeeld de TICKR X. Deze all-in hartslagsensor meet de bewegingen die je maakt tijdens het hardlopen. Zo wordt je pasfrequentie (totaal aantal stappen per minuut), grondcontacttijd (hoe lang de voet contact maakt met de grond) en verticale oscillatie (hoe hoog de voet komt tijdens het hardlopen) gemeten. Op basis van deze gegevens krijg je een score toegekend die aangeeft hoe goed er wordt gelopen, zodat jij uiteindelijk blessures kunt voorkomen.

Naast bewegingen tijdens het hardlopen kan de TICKR X de trapfrequentie meten tijdens indoor fietsen zoals op de KICKR of op een spinningsfiets. Met elke pedaalslag zwaait je lichaam van links naar rechts en andersom. De versnellingsmeter detecteert deze beweging en bepaalt de cadans. Let wel: dit alleen geldt voor indoor fietsen. Outdoor fietsen bevat namelijk teveel belemmeringen zoals hobbels in de weg.

TICKR X iPhone    7 Minute Workout

Deze unieke hartslagsensor is te gebruiken met diverse applicaties die je op een smartphone kunt downloaden. Een voorbeeld is de 7 Minute Workout die bestaat uit 12 lichaamsgewichtoefeningen. Iedere oefening moet je voor 30 seconden uitvoeren waarna je 10 seconden rust krijgt. Dit is een goed voorbeeld van high intensity training en staat in de lijst van trends op de derde plek.

De complete lijst voor 2016 is als volgt:

  1. Draagbare technologische hulpmiddelen
  2. Body Weight Training
  3. High-Intensity Interval Training (HIIT)
  4. Krachttraining
  5. Geschoolde begeleiding
  6. Personal Trainers
  7. Functional Fitness
  8. Fitnessprogramma’s voor ouderen
  9. Fitnessprogramma’s om gewicht te verliezen
  10. Yoga

Bron: Welingelichte Kringen