De Watteam Powerbeat Dual is twee keer getest, door Grinta! en door Fiets. Beiden kozen ervoor om de Dual te reviewen, deze ligt voor € 499 in de winkel. 

Grinta!
Dankzij de groeiende vraag naar vermogensmeters beginnen de prijzen nu eindelijk redelijk te dalen waardoor meer fietsers tot aankoop overgaan. De Watteam Powerbeat Dual is toch wel een buitenbeentje, dit komt voornamelijk omdat je een groot deel van de installatie zelf moet doen. Dit schrikt bij openen van de doos, met alle losse onderdelen, toch wel een beetje af. Al snel blijkt deze vrees ongegrond. Met de handige app (zowel voor iOS als Android) kun je de installatie stap voor stap uitvoeren. Als je al deze stappen hebt doorlopen en de sensor gelijmd is, moet je deze afhankelijk van de omgevingstemperatuur minimaal 24 uur laten drogen.

Een dag later krijg je een melding op je smartphone dat je aan de slag kunt gaan met de kalibratie van de vermogensmeter, daarbij komen zowaar twee zakken met water aan te pas. Zorg dat je bij deze stap zorgvuldig te werk gaat, anders zullen de meetgegevens nooit correct zijn. Wanneer de kalibratie gebeurd is, verbind je de meter met je smartphone of compatibele fietscomputer die gebruik maakt van Bluetooth of ANT+.

Trainen met een vermogensmeter geeft je toch een beetje het gevoel dat je een profwielrenner bent. De Powerbeat doet wat je verwacht en na de training kun je alles perfect analyseren. Qua precisie doet de Powerbeat zeker niet onder voor een Pioneer of ander toestel, op de indoor trainer komen de waarden nagenoeg overeen met die van de indoor trainer zelf.

De Powerbeat is kwalitatief zeer goed. Ook bij slecht weer en vrieskou blijft de vermogensmeter werken. Hier vreesden we vooraf toch wat voor, dankzij het hoge ‘bouwpakket-gehalte’ die wat goedkoop en fragiel oogt. De meter laat het evenwel op geen enkel moment afweten.

Wil je de gehele review van Grinta! lezen? Klik dan hier.

             

Fiets
De Powerbeat Dual lijkt een beetje op een scheikundedoos vol leuke proefjes. Doordat je alles zelf moet doen, is deze powermeter dan wel de goedkoopste op de markt. Je moet een stappenplan volgen dat véél gemakkelijker is dan het in eerste instantie lijkt. Iedere stap wordt via de Powerbeat app met een duidelijke video uitgelegd. De uitwerking en documentatie van dit product verdient dan ook een groot compliment.

Na het lijmen is het 24 tot 48 uur wachten totdat de lijm gedroogd is, om vervolgens de zenders tussen de crank en het pedaal te bevestigen en het snoertje vast te klikken. Vervolgens komt het gekste onderdeel, het kalibreren. Dit doe je door de meegeleverde plastic containers met water te vullen en vervolgens de boel te kalibreren, ook dit weer met behulp van de app. Een kind kan de was doen! Als je de handleiding doorloopt lijkt het een hele klus, in werkelijkheid is het een half uurtje werk… en best leuk om te doen.

In de praktijk werkt de Powerbeat prima. De krachtsverhouding links/rechts wordt netjes gemeten en de cadansweergave is in orde. De waardes die worden weergegeven, zijn zeker accuraat genoeg. Ik rijd ondertussen een paar maandjes met het systeem. In weer en wind, ook door bagger. De stekkerverbinding houdt tot nu toe alles keurig droog. Wel zijn de stickertjes waarmee je de bedrading op de crank fixeert behoorlijk versleten, gelukkig is een nieuw stickertje zo geplaatst.

De Powerbeats doen hun werk goed, maar fraai zijn ze niet. Of je gaat voor looks of voor besparen is een keuze die je zelf moet maken. De prijs is in ieder geval heel sterk. Voor € 499 en een beetje knutselwerk heb je een setje prima vermogensmeters voor beide kanten.

Wil je de gehele review van Fiets lezen? Klik dan hier.