Tegenwoordig zijn er veel sportievelingen die gebruikmaken van een hartslagmeter om te trainen op hartslag. Maar hoe weet je zeker dat je hem goed gebruikt en daadwerkelijk vooruitgang boekt? Bewegingswetenschapper dr. Mark Snaterse geeft speciaal aan Grinta uitleg hoe je het beste met een hartslagmeter kunt trainen.

Trainen op hartslag is eigenlijk te vergelijken met trainen op vermogen, want met een hartslagmeter kun je ook de intensiteit van een training controleren. Maar natuurlijk bestaat er ook een verschil tussen vermogen en hartslag. Bij trainen op vermogen heb je namelijk inzicht in de absolute inspanning en bij hartslag in de relatieve inspanning. Je hartslag vertelt je hoe je lichaam de training op dat moment ervaart.

7 Minute Workout

Waarom is trainen op hartslag van belang? Met een wisselende hartslag kun je de energiesystemen in je lichaam afzonderlijk trainen. Met een hartslagmeter kun je vervolgens kijken of je binnen je gestelde doelen blijft. Ga je voor een zware training of juist voor een hersteltraining? Je hartslag wordt daar op aangepast en met een hartslagmeter kun je precies kijken of je jezelf aan de training houdt.

Maar hoe moet je nu precies trainen op hartslag? Alleen je meter omdoen, fietsen en kijken hoe hoog je hartslag is: daar heb je niet zoveel aan. Probeer daarom eerst je maximale hartslag te bepalen. Dit kan door je leeftijd in cijfers van het getal 220 af te trekken. Maar soms zit je er wel 40 slagen naast, dus je kunt beter een maximaaltest doen om je maximale hartslag vast te stellen. Ga op je fiets of een indoor trainer zitten en houd een cadans aan van 90 omwentelingen per minuut. Om de twee minuten moet je iets meer proberen te geven, totdat het je niet meer lukt. Waarschijnlijk duurt deze test zo’n 10 tot 15 minuten. Als je de maximale hartslag hebt vastgesteld, kun je de trainingsschema’s daar omheen bouwen.

TICKR X1

“In een goed trainingsschema zit variatie en opbouw. Variatie is nodig om de verschillende energiesystemen te trainen. Dankzij een goede opbouw heb je minder kans om geblesseerd te raken, en ben je op het juiste moment in vorm.” Als je de hartslagmeter gebruikt tijdens je verschillende trainingsschema’s, houd er dan wel rekening mee dat het tijd kost voordat je hartslag is aangepast. Bij hartslag duurt het wat langer voordat je de gewenste hartslag bereikt. Gebruik de hartslagmeter dus vooral als je langere intervallen en duurtrainingen doet.

Fietsers kunnen zeker voordeel halen uit een hartslagmeter wanneer je je workouts goed aan wilt pakken en jezelf echt wilt verbeteren. Professionele fietsers en serieuze amateurs gebruiken bijvoorbeeld een hartslagmeter. Bovendien kun je een hartslagmeter ook gebruiken om te kijken hoe fit je bent. Dit kun je afleiden uit de rusthartslag. “Fitte mensen hebben doorgaans een lagere hartslag”. Wanneer je iedere ochtend je hartslag meet, bijvoorbeeld gelijk als je wakker bent, kun je zien hoe het met je gesteldheid is. “Als er één morgen een afwijking is, dan is dat niet vreemd. Je hartslag varieert immers vrij sterk. Maar als er sprake van een trend is – je hartslag ligt hoger – kan dat wijzen op bijvoorbeeld vermoeidheid of overtraining.”

Wil je het hele artikel lezen? Klik dan hier. Wanneer je meer informatie wilt over de TICKR hartslagmeters, kun je dat hier nog eens rustig nalezen.