We hebben een aantal weken geleden de nieuwe Stryd al voorgesteld. Deze Stryd rapporteert het extra vermogen dat nodig is om luchtweerstand te overwinnen. In dit artikel praten we je bij hoe dit precies werkt.

Deze Stryd heeft een zogenaamde ‘windpoort’ waar het meetinstrument zit. Dit meetinstrument meet de windsnelheid en als je deze weet kun je de luchtweerstand berekenen. Met deze gegevens weet je hoeveel vermogen je hebt om de wind te compenseren.

Om de luchtweerstand op de juiste manier te kunnen berekenen heb je de luchtdichtheid en de CdA-waarde nodig. Deze Stryd neemt de gemeten luchtdruk, temperatuur en vochtigheid mee in de berekening. Daarnaast is de CdA-waarde belangrijk, dat is de weerstandsoppervlakte van je lichaam. Tijdens het installeren moet je je lengte en gewicht invullen, en op basis daarvan wordt een inschatting gemaakt van je persoonlijke weerstandsfactor.

Ook al ervaar je geen tegenstand van de wind, je hebt altijd luchtweerstand, de ‘eigenwind’. Als je met tegenwind loopt, is de luchtweerstand natuurlijk wel merkbaar. Dit is te zien in onderstaande tabel tijdens een simulatie op een loopband waarbij de wind langzaamaan werd verhoogd.

Op bovenstaande tabel is te zien dat je hardloopvermogen (oranje) inderdaad meegaat met de veranderingen in de windsnelheid (roze).