Het herfstseizoen is in volle gang en de winter staat om de hoek. De motivatie om nu buiten te trainen is dan ook wat verder te zoeken… Mountainbike.nl maakte voor Wahoo een nieuwe opstelling om de KICKR SNAP eens even aan de tand te voelen. Ze schreven er een review over.

Instellen
De Wahoo KICKR SNAP, ook wel SNAP, is een zogenaamde wheel-on-trainer. Dit houdt eigenlijk in dat het achterwiel van de fiets in de unit geplaatst wordt, vervolgens klem je hem vast en zo ben je klaar om te gaan!
Bij het uitpakken van de SNAP valt direct op dat hij maar 18 (!) kilo weegt. Daar is opzich niets mis mee, het is een solide constructie en het gewicht zorgt voor een stabiele training. De trainer heeft dan ook geen neiging om zich onder geweld te verplaatsen. “Uiteraard heb ik de trainer op een trainingsmat staan, dit omdat het geluid anders doorklinkt via het laminaat waar hij op staat.”
Eerst moet alles geïnstalleerd worden. Na het inpluggen van de stroomkabel plaatsen we de fiets in de SNAP, zet een zwaar uitgevoerde blauwe hendel om en draai aan de achterkant de knop van de rol twee keer rond zodat deze goed strak tegen de band aan zit. Het is zeker aan te raden om een trainingsband te kopen, deze kunnen namelijk iets meer temperatuur verdragen en slijten minder snel. Qua wielomtrek worden alle matten ondersteund.
De vernieuwde versie van de SNAP is uitgevoerd met twee ledlampjes, een rode voor de stroom en een blauwe voor het uitgangssignaal. De trainer zend twee soorten signalen uit, ANT+ en Bluetooth. Om deze reden is de SNAP met diverse smartphones, fietscomputers, notebooks en computers te koppelen.

                                  

Trainen
Na het installeren van de Wahoo app op je smartphone ben je klaar om te gaan trainen. Via de app is het mogelijk om handmatig de weerstand van de trainer aan te passen, maar ook om verschillende trainingen te doen waarbij de weerstand door de app wordt geregeld.
Ben je toevallig in het bezit van een Wahoo ELEMNT? Dan kun je deze ook koppelen aan je SNAP. Op het scherm van de ELEMNT wordt dan verschillende data weergegeven. Als je echt doelgericht wil trainen, dan is een cadanssensor van Wahoo ook een must. Sommige trainingssessies vragen namelijk om een bepaald beentempo in combinatie met een bepaald vermogen.
Het trainen gaat heel soepel, het vliegwiel zorgt ervoor dat het wiel redelijk lang door rolt, net zoals in het echt. Het op gang brengen van dit wiel in een hoge versnelling kost dan ook redelijk wat kracht maar dat is uiteraard ook de bedoeling. Tijdens het trappen kun je de weerstand verhogen en verlagen maar je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om continu 250 Watt te trappen. De trainer regelt dan zelf continu de weerstand bij en doet dit op een snel tempo. De trainer is voor een wheel-on-trainer erg rustig, dit is wel zo fijn voor de mensen om je heen.

Zwift
Maar, waar het indoor trainen een stuk leuker van wordt is Zwift. Een online programma waar je met meer dan 1000 bikers in een virtuele wereld rondfietst. Je koppelt de trainer door middel van een ANT+ sensor aan de computer en start het programma. De SNAP wordt per direct gevonden en na het installeren van wat gegevens ben je zo op weg! Het programma regelt de weerstand van de trainer op een snelle én soepele manier.

Wil je de conclusie van de review lezen? Klik dan hier!