bsx-logo

De BSXinsight heeft zojuist een firmware update (2.1.9X) gekregen waardoor er enkele verbeteringen zijn doorgevoerd en het mogelijk is om bloedvolume, oftewel tHb, te meten.

Het volledige engelstalige bericht over de firmware update en hoe die uit te voeren is hier te lezen. En lees hier het bericht over de nieuwe waarde tHb. Hieronder een samenvatting.

Wat is de BSXinsight ook alweer?
De BSXinsight is een sensor die de zuurstofopname in de spier meet, de SmO2. SmO2 is een waarde met het potentieel om alles te vertellen over bijvoorbeeld optimale fiets positie, ademen, cadans, looppasfrequentie, vermoeidheid, herstel, warming up, een bokser zijn optimale voetenwerk, een roeier zijn optimale roeipositie (benen vs rug vs armen) en nog veel meer.
Het is zelfs een bewezen manier om een lactaatdrempel meting te doen zonder bloed te prikken.
Steeds meer fabrikanten zijn bezig deze waarde toe te voegen aan de data velden van hun apparaten zoals horloges en fiets computers.

BSXinsight

Wat is tHb en waarom is het belangrijk om te weten?
tHb is onderdeel van de SmO2 meting en, simpel gezegd, vertegenwoordigt het volume van het bloed, op de gemeten plek. Om deze waarde nu als live gegeven te kunnen zien is belangrijk om het hele verhaal te kunnen vertellen.
In de rode bloedcellen zit hemoglobine. Hemoglobine neemt de zuurstof mee vanuit je longen en levert het af in je hele lichaam, waar het nodig is. Zuurstof is extreem belangrijk voor het functioneren van je spieren. Als je zuurstof gebruikt, voert je lichaam meer aan. Hoe hoger de inspanning, hoe extremer je lichaam reageert. Aan de oppervlakte zie je sneller en dieper ademen en een hogere hartslag als kenmerken. Er gebeuren nog meer dingen, waaronder een toename in de bloedsomloop op de plek waar dit het meeste nodig is.
Bij sporters die een langzaam oplopende of lage intensiteit training doen zal hun lichaam vaak de toevoer hoog houden en sommigen zullen geen grote SmO2 verandering zien, of de SmO2 zal zelfs toenemen. tHb laat zien waarom dit gebeurt. Hoe je lichaam reageert en de toename van bloed op die plek. Een goed voorbeeld is als je bloed moet prikken en je bovenarm wordt afgeknepen. Je aderen zullen opzwellen met bloed en dat is precies wat tHb meet.

Wat kan ik ermee?
In dit voorbeeld van BSXinsight kwamen ze erachter dat een meer aerodynamische houding de bloedtoevoer beperkte en daardoor 5% vermogen kostte. Dan zijn interessante ontdekkingen! En wij verwachten dat er steeds meer van deze praktijkvoorbeelden zullen komen.

Het volledige artikel is hier te lezen, inclusief definities.

Verbeteringen in deze firmware update

  • Data synchronisatie snelheid aanzienlijk verbeterd.
  • Batterij niveau nauwkeurigheid opgelost in de desktop app & toegevoegd aan de smartphone app.
  • Dagelijkse activiteit grafieken gebruiken nu 10 sec data punten ipv 15 sec hiervoor.
  • Mogelijkheid om apparaat te koppelen in “wake” mode (groen lampje), niet als er een activiteit gestart is.
  • Ondersteuning toegevoegd om activiteit te starten vanaf geschikt ANT+ apparaat, waardoor je niet langer de smartphone app hoeft te starten.
  • Probleem opgelost waardoor BSXinsight geen data zag van verbonden SRM vermogens meters.
  • Verschillende andere fout oplossingen om snelheid, connectiviteit en gebruik te verbeteren.


Er zijn 3 dingen die bijgewerkt moeten worden:
1. BSX desktop app
2. BSX sensor
3. BSX smartphone app

Lees hier hoe je dit moet doen.

Display example

BSX STARTERSGIDS