De website Het Is Koers heeft een nieuwe review geplaatst over de 4iiii vermogensmeter. Een powermeter die het real-time vermogen levert in watt, cadans en data. De powermeter is zowel ANT+ en Bluetooth Smart compatibel. Meer lezen over de 4iiii vermogensmeter? Klik hier

Power is in de virtuele fietswereld een van de normaalste dingen. “Na twee seizoenen Zwift met bijbehorende FTP-testen en wattage gegevens zat er in één keer een 4iiii powermeter op mijn fiets”. In één keer is hier geen understatement, de montage van de powermeter stelt namelijk niet veel voor. De 4iiii is een type dat op de linker crank gemonteerd wordt. De kracht wordt berekend door middel van buiging. Vervolgens wordt de power op drie assen berekend. Het is daarom belangrijk om rekening te houden met het feit dat de berekening van het vermogen alleen gebaseerd is op je linkerbeen. Je kunt wel een offset instellen door middel van de app, die geeft het verschil in kracht weer tussen beide benen.
4iiii raadt aan om de powermeter voor gebruik met je smartphone te koppelen. Er zijn apps beschikbaar voor zowel Android als iOs en de verbinding wordt opgezet met Bluetooth. Als je de koppeling gemaakt hebt ontstaat er een handig overzicht, zo zie je bijvoorbeeld het firmware-level. Het is belangrijk om de powermeter wel te kalibreren, dit voor een zo nauwkeurig mogelijke meting.

De powermeter meet naast hartslag, snelheid, cadans en temperatuur ook nog de wattage en je hebt geen losse cadanssensor meer nodig. Je kunt gemakkelijk een veld vrij maken op bijvoorbeeld je Garmin om hier de wattage gegevens op te zien.

Om gericht te trainen is wattage data heel handig. Je kunt bijvoorbeeld zien hoeveel kracht er nodig is om een klim op te rijden in een bepaalde tijd. Achteraf een zware rit is het handig om terug te kunnen zien wat je nou eigenlijk gedaan hebt. “De eerste 40 kilometer rijd ik gemiddeld 193 watt. Het tweede deel rijd ik gemiddeld ruim 30 watt minder met een gelijke hartslag. Ik registreer hier 161 watt. Dit verschil is aanzienlijk en de getallen liegen niet. Duidelijk te zien dat ik de laatste 40 kilometer aardig heb moeten buffelen. De hartslag blijft opvallend genoeg ongeveer gelijk. Gedurende de rit, na ongeveer 60 kilometer, kreeg in de pedalen niet meer rond en vond ik het meer op zwoegen dan fietsen rijden.”

FTP is een goede leidraad op Zwift. Als je de test doet weet je direct in welke categorie je kan starten als je aan een race mee wil doen. Met een vermogensmeter op je fiets kun je op elk gewenst moment een FTP test buiten doen. Je moet dan alleen wel zorgen voor een vlak wegdek dat zich leent voor 20 minuten. Op de weg testen is toch anders dan binnen, met Zwift binnen hoef je namelijk niet te sturen. Het concept van pijn in de benen en gas op de plank verandert niet, maar je hebt natuurlijk wel de aanwezigheid van auto’s en andere fietsers.

“Ik rijd nu een paar maanden rond met de 4iiii vermogensmeter en ik vind het een welkome toevoeging. Het analyseren van je trainingsgegevens geeft je nog een beter inzicht als je ook wattage statistieken bij de hand hebt.”

Wil je de gehele review lezen? Ga dan naar www.hetiskoers.nl