Hetiskoers.nl heeft de Wahoo KICKR twee weken lang getest en krijgt na gebruik een 8.8 als cijfer. Bas van Eijck heeft een leuke review geschreven over deze Power Trainer. “Het staat als een blok beton op de grond. Met twee sterke draagarmen en een massief middengedeelte had ik geen vrees om staand een virtuele berg aan te vallen. … De stroomadapter wordt aangesloten op een kabeltje dat uit het middengedeelte komt. Dat laatste vind ik een slimme oplossing: als de stroomadapter kapot gaat kan deze vervangen worden door een nieuwe met dezelfde specificaties.”

Review KICKR

Om verbinding te maken met de KICKR heb je een Bluetooth 4.0 of ANT+ verbinding nodig. Als tip geeft Bas dat je een ANT+ USB-adapter aan kunt schaffen als je nog niet over een dergelijke verbinding beschikt. “Voor drie tientjes heb je bijvoorbeeld de goed verkrijgbare Suunto Movestick Mini.” En of de KICKR moeilijk is om te installeren? Volgens Bas kost uitpakken, installeren en kalibreren nog geen 10 minuten. “Vanaf dat moment kan je in principe droog gaan fietsen. Maar je wilt uiteraard meer!”

Een nadeel volgens hem is dat de software van Wahoo zelf redelijk beperkt is. “Met de utility app kun je het systeem testen en kalibreren, met de fitness app kun je de training registreren. Het grote voordeel van het apparaat is de massa aan software van derden die het apparaat ondersteunt: het virtuele fietsspel Zwift.com, de serieuze software van trainerroad.com, of het fietsen met videobeelden via bijvoorbeeld cycleops.com, kinomap.com en veloreality.com. Was er maar een spel dat je wattages vertaalt in onderlinge verschillen met medespelers en waarin je meer weerstand voelt wanneer je een helling neemt. Zoiets als mijn eerste racestuur met force feedback. Warempel, dat bestaat!”

2015-01-20_1750333-1024x543

Zwift.com is een massively multiplayer online game, een virtuele wereld waarin iedere fietser aangedreven wordt door ouderwetse spierkracht. Je sluit je slimme of domme trainer aan op de computer (Windows/Mac) via ANT+ of Bluetooth 4.0. De sensoren op je fiets of in de slimme trainer registreren je snelheid, cadans en hartslag (en eventueel je wattages) en Zwift rekent dit om naar de snelheid van je personage.

Ben je van alle actieve fietsers de snelste in de sprint, dan draag je zolang dat duurt een groene trui. Ben je de sterkste bergop, dan krijg je de bollentrui tot weer een ander je tijd verbetert. Fiets je 10 seconden of langer met een wattage hoger dan 500 watt, dan krijg je de prijs ‘Shut up legs!’ En zo zijn er meer achievements te halen op basis van je prestaties of duur van een sessie.” Momenteel zit Zwift nog in de bètafase, maar het is zeker een app om in de gaten te houden!”

zwiftgroen  zwiftbollen

Een ander nadeel van de KICKR is dat het een dure aanschaf is. Maar daarover zegt hij: “Is deze pijn geleden, dan heb je wel een fantastisch apparaat in huis:

  • onverwoestbaar
  • stabiel
  • eenvoudige installatie
  • eenvoudig in gebruik
  • compatible met allerhande software
  • interactieve weerstand tot 1900 Watt (daar heeft zelfs een sprintende Cavendish moeite mee!)
  • ketting direct op apparaat: geen trainingsband nodig én directe aandrijving zonder slippen

Ik heb zelf twee linkerhanden. Ik wil dat iets gewoon werkt. Ik wil dat iets doet wat de marketingafdeling belooft. Mijn conclusie: het werkt!  Wat mij betreft is de Wahoo Kickr een toonbeeld van plug ‘n play. Uitklappen, fiets monteren, kalibreren en je software starten. Omkleden duurt langer.”

Lees hier de hele review over de Wahoo KICKR en over het virtuele fietsspel Zwift. De reviews zijn een aanrader om te lezen, want het is erg leuk geschreven!